Novinky

Poté, co organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO přijala rezoluci zpochybňující vazby židů a křesťanů ke svatým místům v Izraeli a na sporných územích, vyzýváme křesťany k jednoduché praktické akci ...

Výzva ICEJ: poučme UNESCO

Více informací
Brzy ráno vstáváme, nahazujeme na záda batůžky se zásobou vody a vyrážíme z kempu vzhůru na horu Arbel. Osm statečných nás šplhá po příkrém kamenitém svahu až k rozvalinám skalního hradu. Pak ještě překonáváme témeř kolmou stěnu a už jsme na vrcholu... tedy ona je to spíš náhorní plošina než vrchol. Přestože jsme cestou nastoupali 390 výškových metrů, stojíme teď v nadmořské výšce pouhých 181 m. Výhled je tu přímo famózní.

1,2,3.....27 Dobrý, jsme všichni, jedem!

Více informací
Je již dlouholetou tradicí ICEJ, že pořádá zájezdy do Izraele na podzim v období Svátků stánků, kdy křesťané z celého světa demonstrují ve společném průvodu sounáležitost a lásku k Izraeli. Ale poměrně nová je nabídka letního prázdninového kempu na pobřeží Galilejského jezera, určená především pro mladší generaci a za velmi dostupnou cenu. Letos se možnost stanování rozšířila i o variantu bydlení v hotelu Astoria v Tiberias, což přilákalo také střední a starší generaci.

Poznávání Izraele s ICEJ

Více informací
Německá organizace Mideast Freedom Forum Berlin (www.mideastfreedomforum.org) zveřejnila v březnu 2016 výsledky svého průzkumu palestinských učebnic. Organizace, která se dlouhodobě zabývá bojem proti antisemitismu, islamismu a pravicovému extremismu, zkoumala obraz Izraele a Židů v učebnicích vydaných Palestinskou samosprávou (PS).

Zpráva o palestinských učebnicích

Více informací
V poslední době se dostalo značné mediální pozornosti přesunům finančních prostředků poskytnutých zahraničními vládami (včetně USA, UK, Dánska a dalších evropských zemí) oficiálním orgánům palestinské samosprávy a jejich využití na platy a další benefity pro Palestince, kteří jsou ve výkonu trestu za teroristickou činnost.

Alan Baker: Mezinárodní financování platů a benefitů teroristů

Více informací
Jedenaosmdesátiletý palestinský prezident Mahmúd Abbás, který již 11. rokem zastává čtyřletý prezidentský úřad, se důsledně vyhýbá označení svého nástupce. Otevírá tím cestu volnému souboji mnoha kandidátů i možnosti, že palestinská území ovládne násilí.

Boj o nástupnictví

Více informací
Palestinská samospráva ztrácí schopnost kontrolovat rozsáhlá území Západního břehu. Důsledkem je, že se některé okrsky vydávají odlišnými směry a tím urychlují proces rozpadu palestinské autonomie (PA). V Hebronu se např. spojily velké klany Hebronského pohoří, obnovily Kmenovou radu a vyslaly delegaci do Ammánu, která vyjádřila pod jordánskou vlajkou loajalitu jordánskému králi.

Pinchas Inbari: Palestinské politické třenice na Západním břehu

Více informací
Když Bůh povolal Abrahama, přidělil mu mimořádně odvážný úkol: ovlivnit všechny čeledi (v některých překladech též: rodiny) země: každý kmen, etnickou skupinu, komunitu, rodinu na naší planetě. To zahrnuje úplně všechny! Je málo lidí, kteří by pro svůj život přijali tak velké poslání.  

Všechny rodiny země (Jürgen Bühler)

Více informací
Největší vojenské vítězství izraelského letectva otevřelo cestu k rozpadu Sovětského svazu V letošním roce se v Izraeli připomíná 34. výročí tzv. první libanonské války. V této souvislosti vyšel v listu Jerusalem Post článek popisující jednu výjimečnou operaci. Zmiňuje také zajímavou souvislost s Českou republikou.

Operace Krtonožka

Více informací
Stovky občanů se shromáždily na Václavském náměstí v Praze, aby protestovaly proti tomu, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) rozhodlo, aby ve školním atlase byl v rozporu se skutečností za hlavní město Izraele místo Jeruzaléma označen Tel Aviv.

Občané podpořili Jeruzalém jako hlavní město Izraele

Více informací