Palestinští křesťané

Nelehká situace věřících pod palestinskou nadvládou V nepřátelském obležení a bez jakékoli ochrany se populace křesťanů pod palestinskou nadvládou rok od roku zmenšuje. V říjnu 2007 byl před křesťanským knihkupectvím v Gaze po opakovaných výhrůžkách brutálně zabit Rami Ayyad. V roce 2008 byla odpálena bomba v jedné z křesťanských škol v Gaze. V další škole, kterou vede Církev baptistů, zase došlo k napadení stráží a přepadení autobusu.

Přestože Hamás popírá účast na těchto útocích a tvrdí, že se snaží malou křesťanskou komunitu se starověkou tradicí v Gaze chránit, útoky na tři tisícovky místních křesťanů od okamžiku, kdy se moci chopila muslimská teroristická domobrana, prudce vzrostly.

Izraelský odborník na mezinárodní lidská práva na základě dat shromážděných za posledních 10 let výzkumu varoval, že by se během příštích 15-ti let vlivem muslimského extrémismu mohla zmenšující se palestiská křesťanská komunita vytratit zcela. “Systematická persekuce křesťanských arabů žijících na palestinských územích se setkává téměř s naprostým mlčením ze strany mezinárodní komunity, bojovníků za lidská práva, médií i nevládních organizací”, řekl Justus Reid Weiner, právník a vědec z Jeruzalémského centra pro veřejné záležitosti.

Na základě současných trendů perzekuce ze strany muslimů se obává, že křesťanské komunity na územích pod palestinskou správou zcela zaniknou do 15-ti let.

“Křesťanští vedoucí jsou nuceni zanechat své následovníky napospas silám radikálního islámu”, povzdechl si Weiner v jedné ze svých veřejných přednášek na toto téma. Pokud vlády a ostatní organizace nezasáhnou, budou se křesťanské komunity brzy skládat pouze z představitelů kléra spolu se skupinkou křesťanů ze západu. Zhruba před 50-ti lety se odhadovalo, že palestinské křesťanské obyvatelstvo tvořilo 15% společnosti, dnes však jejich počet odpovídá pouhým 1,5%. V Betlémě tvořili kdysi křesťané majoritu, dnes však jejich zastoupení odpovídá jen 20%. V pásmu Gazy žije mezi 1,4 milióny muslimů jen asi 3000 křesťanů. “Není divu, že arabští křesťané opuštějí společnost, v níž se jim nedostává žádného zastání ani ochrany”, řekl Weiner.

Tito naši bratři v Kristu potřebují naše modlitby a podporu více než kdykoli předtím.