Adoptujme společně Judith Rosenzweig (první zprava)

Domov pro přeživší šoa v Haifě, který ICEJ financuje, je jedinečné zařízení, jaké nemá v Izraeli obdoby. V současné době v něm žije na 70 obyvatel, kteří v závěru svého života potřebují stálou péči. Jejich potřeby jsou nejen fyzické. Ještě důležitější než praktická péče je společenství s ostatními, které jim dává pocit bezpečí a útěchy z toho, že nejsou sami.

Domov stále potřebuje vaši podporu, jednak na financování běžného provozu, ale také na nutné úpravy. Jak čas běží, mnozí se potýkají s novými fyzickými omezeními. Když se sem nastěhovali, byli zdraví, nezávislí a mobilní, ale nyní už někteří potřebují pečovatele, nebo už sami nevyjdou do schodů. V nejbližších týdnech budou díky práci řemeslníků z Německa k dispozici nově upravené byty v přízemí, kam se budou moci tito potřební přestěhovat.

Každodenní teplé jídlo také není samozřejmost. Každý, kdo zažil holocaust, ví, co je to hlad. Dodnes mnozí z nich žijí ve strachu, že nebudou mít co jíst. Proto je tak důležité, že jim každý den v domově vaříme. Neméně cenné je, že se při obědě a večeři všichni společně sejdou v jídelně. Cítí se jako jedna velká rodina.

Nejlepší způsob, jak zapomenout na bolesti a omezení, které přináší stáří, je dobrá zábava. O to se snažíme postarat mnoha způsoby. Každou středu se mnozí shromažďují ve společenské místnosti na večer hudby a tance. Je to příležitost, při které se přeživší také setkávají s našimi pracovníky a dobrovolníky. Tanec a hudba jsou odjakživa součástí izraelské kultury a obyvatelům domova přinášejí radost a vzpomínku na staré časy. „Všecko mě bolí, ale jak začnu tancovat, cítím se zase jako mladý. Připomíná mi to dobré časy a dává radost,“ svěřil se 94letý Genja, který je často mezi prvními, kdo vstanou k tanci.

Nedávno jsme dostali nový mikrobus, díky kterému můžeme vozit obyvatele domova, včetně těch, kteří jsou upoutáni na kolečkové křeslo, na výlety do okolí. Skutečnost, že nemusí trávit veškerý čas mezi čtyřmi stěnami, ale dostanou se na čerstvý vzduch, všichni oceňují.

Abychom podpořili osobní kontakty s obyvateli domova, zavedli jsme v ICEJ projekt „Adoptuj přeživšího“. V české pobočce jsme se rozhodli věnovat prostředky, které vybereme, přednostně jediné obyvatelce, která mluví česky. Je jí Judith Rosenzweig, původem z Brna, jedna z „terezínských děvčat“. Někteří se s ní mohli setkat ve Valdštejnské zahradě před dvěma lety, a mládežnické skupiny ji navštívily v jejím domově v Haifě během své cesty do Izraele.

Adopce se neomezuje na finanční podporu. Judith špatně vidí a nemůže už číst, ale moc ráda poslouchá české audioknihy. Můžete jí věnovat DVD s četbou nebo klasickou hudbou. Dárky jí osobně předáme. Pojedete-li do Izraele, můžeme vám domluvit osobní návštěvu v domově v Haifě. Judith, která stále mluví výborně česky, si ráda v rodném jazyce pohovoří.

Staňte se členy její adoptivní české rodiny. Každý příspěvek, který pošlete na účet č. 2001528834/2010, var. symbol 102, bude určen na náklady spojené s jejím pobytem v domově. Můžete zaplatit také zabezpečeným online převodem přímo na stránkách www.icej.cz.

Děkujeme!

Mojmír Kallus, září 2019